Zzp’ers zijn voor veel organisaties onmisbaar. Ze bieden flexibiliteit, snelheid en specifieke expertise, die binnen de eigen organisatie ontbreekt. Toch heerst er onzekerheid over de wet DBA en de kans dat een zzp’er als werknemer wordt aangemerkt. Goed nieuws: in februari 2025 heeft de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2025:319) in het zogenoemde Uber-arrest expliciet bevestigd dat het gedrag van een zelfstandige in het economisch verkeer een doorslaggevende factor is bij de beoordeling van de arbeidsrelatie.
Uber 2025: gedrag zzp’er weegt zwaar mee
Volgens de Hoge Raad mogen opdrachtgevers en zelfstandigen uitgaan van wat er werkelijk gebeurt in de praktijk. Als een zzp’er zich aantoonbaar gedraagt als ondernemer, dan kan dat reden zijn om hem of haar niet als werknemer te zien. Zelfs als er in de uitvoering gelijkenissen zijn met iemand die een dienstverband heeft. Onder gedragen als ondernemer verstaat de rechtbank het zelfstandig opdrachten verwerven, risico lopen, jezelf profileren en meerdere opdrachtgevers hebben.
Dat betekent dat twee mensen die hetzelfde werk doen, verschillend beoordeeld kunnen worden. Want dat hang af of zij zich als ondernemer opstellen of niet.
De negen gezichtsvelden van de Belastingdienst
De Belastingdienst gebruikt negen gezichtspunten om te beoordelen of een zzp’er daadwerkelijk zelfstandig is:
- Werkt de opdrachtnemer onder toezicht?
- Is er een verplichting tot persoonlijke arbeid?
- Mag de zzp’er zich laten vervangen?
- Wie bepaalt waar en wanneer er gewerkt wordt?
- Wordt er gebruikgemaakt van eigen middelen?
- Is er financieel ondernemersrisico?
- Wie is aansprakelijk bij fouten?
- Is er sprake van integratie in de organisatie?
- Heeft de zzp’er meerdere opdrachtgevers?
De oplossing: help jouw zzp’ers bij sterker ondernemerschap
De uitspraak van de Hoge Raad schept kansen om zzp’ers in te blijven huren. Maar het vraagt wel om actie van de zzp’er of misschien wel van jou als inhuurder. Als een zzp’er aantoonbaar moet ondernemen, dan kun je daar als opdrachtgever een sleutelrol in spelen. Help ze om zich steviger te positioneren als ondernemer. Daar kan Profimdo bij helpen.
Profimdo begeleidt zelfstandigen
Wij kunnen zzp’ers helpen in het ontwikkelen van een sterk, onderscheidend bedrijfsprofiel. Dat doen we door ze te helpen om helder te formuleren wie ze zijn, wat ze doen en waarin ze zich onderscheiden. Daardoor kunnen ze zich makkelijker bij meer opdrachtgevers profileren en dus ook andere opdrachten binnen halen, waardoor ze ook als zelfstandig ondernemer worden gezien.
We helpen zelfstandigen ook om nieuwe verdienmodellen en klantgroepen vinden. Vaak werken ze langdurig voor één opdrachtgever. Wij ondersteunen bij het vinden van aanvullende klanten of het aanboren van nieuwe markten.
Als ondernemer kijk je ook naar de toekomst van je bedrijf. Dat zorgt voor strategische beslissingen en die zorgen voor ondernemersgedrag. Vanuit onze bedrijfskundige expertise helpen we om te kijken waar de zzp’er wil staan in de toekomst. Als dat punt is bepaald, dan kan de route uitgestippeld worden om daar terecht te komen. Op die manier helpen we zelfstandigen niet zomaar voldoen aan de wet, maar ook groeien in ondernemerschap.
We kijken ook naar praktische aanpassingen in de werkwijze en de presentatie van de zzp’er. Denk aan het zelfstandig plannen van werk, facturering, het gebruik van eigen middelen, het hebben van een duidelijke site met een bijbehorend e-mailadres en het nemen van verantwoordelijkheid bij fouten. Dit zijn allemaal aspecten die meetellen voor de DBA-beoordeling vanuit de Belastingdienst.
Wat levert dit jou als opdrachtgever op?
Door zzp’ers via Profimdo te helpen hun ondernemerschap te versterken, creëer je als opdrachtgever drie voordelen:
- Juridische duidelijkheid en rust. Je loopt minder risico dat de Belastingdienst of een rechter de samenwerking als schijnzelfstandigheid beoordeelt.
- Duurzame samenwerking. Zzp’ers die als ondernemer opereren, nemen meer verantwoordelijkheid, leveren beter werk en denken proactief mee.
- Meer strategische ruimte. Je kunt flexibeler opschalen en samenwerken met gespecialiseerde zelfstandigen, zonder afhankelijk te zijn van vaste dienstverbanden.
Als jouw ingehuurde zzp’er meer opdrachtgevers vindt, dan lijkt dit voor veel ondernemers nadelig. Ze delen hun kennis en ervaring met andere organisaties, dus daarmee helpen ze de concurrentie verder. Toch? Vaak blijkt het tegendeel waar. Door binnen verschillende organisaties te werken, wordt de zzp’er vaak aangescherpt in zijn of haar werkwijze of expertise. Daardoor werken ze vaak efficiënter en kunnen ze meer dan daarvoor.
Wat kun je nu doen?
Laten we samen kijken naar het risico dat jouw organisatie loopt voor de wet DBA. Als we die risico’s op een rijtje gezet hebben, dan kunnen we samen kijken waar de kansen liggen voor de mensen die jij inhuurt. Vanuit Profimdo willen we met jou als inhuurder werken, maar ook met jouw zzp’ers op individuele basis. Zo versterken we jouw organisatie en hun ondernemerschap. Zo zorg jij dat de samenwerking met jouw organisatie toekomstbestendig blijft.
Meer weten? Bel of mail ons, of vul jouw gegevens hieronder in en we nemen contact met je op.