Uit recente cijfers blijkt dat 42 procent van de bedrijven verwacht in 2025 minder ZZP’ers in te huren. De belangrijkste reden hiervoor is de strengere controle op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst. Steeds vaker krijgen we bij Profimdo daarover vragen van ZZP’ers. Want iedereen wil zijn werk kunnen blijven doen en jouw opdrachtgevers hebben jou uiteindelijk toch nodig. Daarom hebben we de regels en keuzes even voor jou op een rijtje gezet. De stappen hieronder helpen je om jouw bedrijf zo in te richten dat opdrachtgevers vertrouwen houden in een samenwerking met jou.
1. Werk als een echte ondernemer
Om aantrekkelijk te blijven voor opdrachtgevers, moet je aantonen dat je een zelfstandige ondernemer bent en geen verkapte werknemer. Dit betekent:
- Meerdere opdrachtgevers hebben: Zorg ervoor dat je inkomsten niet uit één enkele bron komen. Dit kun je doen door actief te netwerken, jezelf zichtbaar te maken via een professionele website en sociale media, en je in te schrijven op platforms voor zelfstandigen zoals Fiverr, Upwork of gespecialiseerde brancheplatforms. Vraag tevreden opdrachtgevers ook om doorverwijzingen binnen hun netwerk.
- Eigen investeringen doen: Gebruik je eigen gereedschappen, apparatuur en werkruimte in plaats van die van de opdrachtgever.
- Zelf tarieven bepalen: Reken een commercieel tarief dat hoger ligt dan wat een werknemer zou verdienen in een vergelijkbare functie. Houd hierbij rekening met werkgeverslasten zoals pensioen, verzekeringen en belastingen die een werkgever normaal zou betalen. Dit betekent dat je uurtarief aanzienlijk hoger moet liggen dan dat van een werknemer in loondienst, omdat je zelf deze kosten moet dragen.
- Afspraken maken op basis van resultaat: Werk bij voorkeur met projectprijzen of leverafspraken in plaats van per uur betaald te worden.
2. Zorg voor een duidelijke overeenkomst
Veel opdrachtgevers zijn huiverig voor boetes en naheffingen. Je kunt hen geruststellen door een duidelijke schriftelijke overeenkomst te hanteren. Een goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst helpt hierbij. Hoewel de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedkeurt, zijn bestaande overeenkomsten nog geldig tot eind 2029. Je vindt deze op de website van de Belastingdienst. Daarnaast kun je een juridisch adviseur of een brancheorganisatie inschakelen om een overeenkomst op maat te laten opstellen. In zo’n overeenkomst moet onder andere staan dat:
- Jij zelf bepaalt hoe je de opdracht uitvoert.
- Je niet onder gezag van de opdrachtgever werkt.
- Je je mag laten vervangen door een ander.
- Je geen structureel onderdeel uitmaakt van de organisatie.
3. Vermijd integratie in de organisatie van de opdrachtgever
Veel bedrijven zijn niet per se bang voor een schijnconstructie, maar vrezen wel de boetes en naheffingen die ze kunnen krijgen als de Belastingdienst de samenwerking als loondienst beschouwt. Je kunt hen geruststellen door ervoor te zorgen dat je op duidelijke punten afwijkt van een werknemer:
- Niet dezelfde taken verrichten als werknemers: Zorg dat je werk echt afwijkt van de reguliere taken binnen de organisatie.
- Zelf je werktijden bepalen: Werk niet volgens de vaste roosters van de opdrachtgever.
- Op afstand of op je eigen locatie werken: Werk zoveel mogelijk vanuit je eigen kantoor of werkplek.
- Taken uitvoeren waarvoor specialistische kennis of ervaring nodig is: Werkgevers zijn eerder geneigd zelfstandigen in te huren voor specialistische taken. Dit kan bijvoorbeeld specialistisch timmerwerk, IT-advies of juridische dienstverlening zijn. Als jouw kennisniveau of ervaring significant afwijkt van dat van de medewerkers bij de opdrachtgever, wordt het makkelijker om aan te tonen dat je een externe specialist bent en niet in een verkapt dienstverband werkt.
4. Voorkom langdurige opdrachten bij één opdrachtgever
Volgens de Belastingdienst wijst een langdurige opdracht op een verkapt dienstverband. Dit betekent niet dat je geen langere samenwerking met een opdrachtgever kunt hebben, maar wel dat je moet zorgen voor duidelijke afbakening. Werk bijvoorbeeld in fases en maak per project een nieuwe overeenkomst in plaats van structureel beschikbaar te zijn.
5. Blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving
Veel opdrachtgevers willen geen risico lopen en kiezen daarom voor werknemers in plaats van ZZP’ers. Je kunt hen geruststellen door goed op de hoogte te blijven van de wetgeving en hen waar nodig te informeren. Dit kun je eenvoudig doen door:
- De website van de Belastingdienst te checken: Daar wordt actuele informatie gedeeld over wetgeving rondom ZZP’ers en schijnzelfstandigheid.
- Je aan te melden voor nieuwsbrieven van brancheorganisaties zoals ZZP Nederland of de KvK, die regelmatig updates geven over relevante regelgeving.
- Praat met Profimdo, jouw accountant of boekhouder om je te informeren over veranderingen die impact kunnen hebben op jouw situatie.
Conclusie
Als jij je duidelijk onderscheidt als een echte ondernemer, dan loop je geen risico voor de wet DBA. Dit betekent meerdere opdrachtgevers, commerciële tarieven, resultaatgerichte afspraken en een duidelijke afbakening van je rol binnen organisaties. Maar er is meer mogelijk. Wil je ontdekken hoe je jouw werkzaamheden kunt uitbreiden, nieuwe kansen kunt benutten en tegelijkertijd minder risico loopt? Ga dan in gesprek met Bas en Arne van Profimdo. Zij helpen je om het potentieel in jouw bedrijf te ontdekken en samen een strategie te bepalen waarmee je niet alleen je opdrachten veiligstelt, maar ook meer uit je onderneming haalt.