Hoe schrijf je een businessplan?

Een goed businessplan is belangrijk voor een onderneming. Er zijn heel veel momenten waarop je een businessplan nodig hebt. Maar een businessplan is niet altijd een businessplan. Er zijn namelijk verschillende vormen waar je voor zou kunnen kiezen. Daarom kijken we bij Profimdo altijd eerst met jou naar het doel waarvoor jij een businessplan wilt opstellen. Simpel gezegd vraagt een businessplan voor een bank een andere aanpak dan een businessplan dat jij wilt gebruiken om intern je koers te bepalen. Die keuze zorgt er ook voor dat je een andere vorm kunt kiezen of de aandacht over de verschillende onderdelen anders verdeelt. Je ziet ook dat de termen ondernemingsplan en businessplan door elkaar gebruikt worden. Het zijn twee verschillende woorden voor hetzelfde plan.

Doel van het ondernemingsplan

Een reden voor een businessplan is om al je gedachten over jouw bedrijf eens op een rijtje zet. Daarmee krijg je ook inzicht in de gaten die er mogelijk in jouw plannen zitten.
Als je een financiering nodig hebt, als je met een investeerder wilt gaan praten of als je een subsidie aan wilt vragen moet je een ondernemingsplan gaan schrijven dat iemand anders moet gaan lezen. Dat vraagt een andere benadering, want iemand anders weet niet wat er in jouw hoofd zit en zien alleen wat je opgeschreven hebt.

Wie is de ondernemer?

De ondernemer maakt, of breekt het bedrijf. Daarom is het goed om even aandacht te besteden aan jou als ondernemer. Of aan jullie, als je het met meerdere mensen samen doet. Je legt hier uit wie je bent en wat je ervaring is. Hier is het ook belangrijk om jouw motivatie voor het starten van je bedrijf te beschrijven.

Ga je samenwerken?

Als je met meerdere mensen een bedrijf start, dan is het belangrijk dat je bij de ondernemer ook iedereen goed beschrijft. Daarnaast is het cruciaal dat je ook samen duidelijke afspraken maakt over de verdeling van de werkzaamheden, rollen en kosten die je tegen gaat komen bij het draaien van het bedrijf. Vanuit Profimdo raden we dan ook aan om een sociaal contract op te stellen naast je VOF of BV contract. Binnen Profimdo hebben we ook een jurist die hierbij kan ondersteunen

Wat is het idee?

In het businessplan is het belangrijk om aan te geven wat je precies gaat doen en voor wie je dat gaat doen. Dit is ook een goed moment om af te bakenen wat je wel en niet doet, want je kunt ook te veel tegelijk willen doen. Dan is het voor jouw klanten ook niet duidelijk waarvoor ze bij jou terecht kunnen.


Hoe ziet de markt eruit?

Jouw markt wordt bepaald door jouw doelgroepen en hun koopgedrag, maar ook door concurrenten en externe beïnvloeders. Ongeacht met welk doel je je businessplan schrijft, is dit een heel belangrijk deel van je plan. De markt bepaalt namelijk ook het potentieel van jouw bedrijf. Als je de markt kent, dan kun je ook veel specifieker benoemen hoeveel je verwacht om te gaan zetten. Dat is handig voor jou, maar essentieel voor een bank of investeerder, die moet beslissen of ze met jouw aanvraag akkoord gaan.

Hoe ga je je marketing aanpakken?

In dit deel van het businessplan gaat het over een precieze omschrijving van de manier waarop je jouw product of dienst aan de man gaat brengen. Welke stappen zet je daarin en welke kanalen zet je daarbij in? Een goed marketing deel van een businessplan laat je ook zien tot welke resultaten jouw acties moeten leiden en waarom.

Heb je personeel?

Als ondernemer ben jij ongetwijfeld briljant, maar meestal kun je niet alles alleen. Daarom is het in het businessplan ook goed om te bespreken welke dingen jij misschien niet zelf kunt of wilt doen. Daarna moet je wel benoemen hoe je dat op gaat vangen.

De financiën

Het financiële hoofdstuk is een essentieel onderdeel van jouw businessplan. Ongeacht of je een financiering nodig hebt, is belangrijk dat je een idee hebt van de hoeveelheid geld die wanneer binnenkomt. Als je dat goed op een rijtje zet, kom je er misschien achter dat je externe financiering aan moet trekken om jouw bedrijf te laten groeien. MaarbBij Profimdo hebben we het al eerder aan de hand gehad dat een ondernemer dacht een financiering van twee miljoen nodig te hebben. Na een paar sessies, bleek dat een financiering van een fractie van dat bedrag voldoende was om tot hetzelfde resultaat te komen. Dat maakt het vinden van een investeerder ook een stuk eenvoudiger.

De juridische zaken

Elk bedrijf krijgt te maken met juridische uitdagingen. In deze paragraaf geef je aan hoe je daar over hebt nagedacht en welke stappen je daarin zet. Het gaat hierbij vaak over het indekken van risico’s door middel van contracten, algemene voorwaarden, verzekeringen en dergelijke. Vanuit Profimdo hebben we een eigen jurist waar je mee kunt sparren, zonder dat je meteen bij een duur advocatenkantoor terechtkomt.

Andere vormen

Zoals we al zeiden, zijn er verschillende vormen van businessplannen. De opzet hierboven is de structuur van een traditioneel businessplan. Daarnaast kun je ook kiezen voor een businessplan op basis van een canvas zoals het Lean Canvas of het Business Model Canvas. Beide canvassen bestaan uit negen velden die je in moet vullen. De diepgang kun je zelf bepalen, maar net zoals bij het businessplan is het zo dat het beter wordt als je specifieker kunt zijn. Bij Profimdo kijken we graag welk model het beste bij jou past, want elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Businessplan schrijven

Je hebt tot het einde doorgelezen, dus dan is het enige dat nu nog moet gebeuren, het schrijven van jouw eigen businessplan. Dat is best een karwei, dus gun jezelf de ruimte om er over na te denken. Dat maakt het plan altijd beter. Mocht je zelf tegen dingen aanlopen, dan is het misschien een idee om een traject bij Profimdo te lopen waarbij we samen in vijf sessies kijken wat er nodig is om jouw businessplan op het niveau te krijgen dat jij nodig hebt om door te kunnen. Mocht het schrijven echt niet jouw ding zijn, dan bieden wij ook de mogelijkheid om jouw businessplan door ons te laten schrijven. Daarbij is het goed om te weten dat er binnen Profimdo tientallen jaren ervaring aanwezig is in het opstellen van businessplannen. Onze mensen hebben dat gedaan voor banken en investeerders, maar ook voor startups of ondernemers die meer grip op hun eigen organisatie willen krijgen.

Wil je weten wat we daarin voor jou kunnen betekenen? We praten je graag vrijblijvend bij over de mogelijkheden die wij hebben om jouw businessplan perfect aan te laten sluiten op het doel dat jij wilt bereiken.

Heb jij een businessplan nodig?

Dan kunnen wij jou bij Profimdo verder helpen. Of je het nu nodig hebt als ondersteuning van jouw eigen ideeën, of om geld op te halen bij een bank of financier, wij helpen je verder. Vanuit Profimdo kunnen we je ondersteunen om zelf je eigen plan te schrijven, of we schrijven het voor je op basis van jouw input. Wil je weten hoe zo’n traject loopt? Of heb je andere vragen over jouw businessplan? Stel ons dan die vraag en wij geven jou een direct antwoord.

Ervaar of wij jou verder kunnen helpen met een gesprek