Hoe financier je een bedrijfspand?

Ga je een bedrijfspand kopen? 
Na lang wikken en wegen is de kogel door de kerk: je gaat je eigen bedrijfspand kopen! Gefeliciteerd! Maar wat komt daar bij kijken? Kun je een financiering voor het pand krijgen bij een bank? Waar moet jouw bedrijf dan aan voldoen? In deze blog vertellen wij je daar graag meer over.

Kosten
Houd er rekening mee dat je te maken krijgt met extra kosten wanneer je een bedrijfspand koopt. Is het een nieuwbouwpand? Check dan goed of de koopsom in- of exclusief BTW is. Bij een nieuwbouwpand heeft de makelaar het altijd over een koopsom exclusief BTW. Je moet er dan wel voor zorgen dat je rekening houdt met de  BTW, want die zul je wel moeten betalen. Gelukkig gaat dit vaak in stapjes gedurende de bouwperiode (de bouwtermijnen) en kun je de betaalde BTW vaak snel weer terugvorderen van de belastingdienst. Je moet er wel rekening mee houden, want wij hebben bij Profimdo vaak genoeg gezien dat er niet genoeg geld in kas was om de volledige bouwtermijn plus BTW te betalen.

Geen nieuwbouw? Houd dan rekening met de Overdrachtsbelasting. Dat is een flinke kostenpost van 10,4% van de koopsom van je pand! Daarnaast zijn er nog andere bijkomende kosten die flink kunnen oplopen. Denk hierbij aan taxatie-, notaris-, advies- en bankkosten (afsluitprovisie). Alles bij elkaar kunnen die kosten snel oplopen tot meer dan € 10.000,- afhankelijk van de omstandigheden. Je moet je dan goed realiseren dat die bijkomende kosten niet financierbaar zijn. Die zul je dus met je eigen spaargeld moeten betalen.

Financieren
De meeste financiers en banken bieden geen financieringen aan voor de volledige koopsom van het pand. De maximale financiering varieert tussen de 65% en 90% van de koopsom. Dit is sterk afhankelijk van de staat van het pand. Nieuw of oud, verduurzaamd, voor meerdere bedrijfsactiviteiten te gebruiken? Dat zijn zaken die de hoogte van het maximaal te financieren bedrag voor jouw pand bepalen. Je moet er rekening mee houden dat het mogelijk is dat je zelf 35% van de koopsom moet betalen. Gelukkig hebben wij bij Profimdo prima contacten met financieringsspecialisten die jou kunnen helpen met het aanvragen van de financiering. Daar praten we je graag over bij.

Hoe beslist de bank of ze jouw pand gaan financieren?
Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Hoe beoordeelt de bank dit eigenlijk? De bank heeft daarvoor allerlei eisen en regels. Twee zaken zijn daarin erg belangrijk: je eigen vermogen en je kasstroom. Jouw eigen vermogen (het deel van alle bezittingen in jouw bedrijf die niet met extern geld zijn betaald) moet na de aankoop van het pand nog gezond zijn. Hou er rekening mee dat banken 25-30% eigen vermogen de minimale eis vinden. En natuurljk berekenen ze dat op de situatie waarin jij het pand hebt gekocht.

Minstens zo belangrijk is de vraag of je wel genoeg cash overhoudt om de rente en de aflossingen voor de financiering te kunnen betalen. Die kasstroom wordt voor het grootste deel bepaald door je bruto winst. Daar vinden nog een paar verrekeningen op plaats. Dat gaat wat ver voor een blog, maar we leggen die natuurlijk graag verder uit voor jouw situatie. De bank verstrekt de lening pas als er voldoende kasstroom is om je financieringslasten te betalen en je nog ruimte overhoudt om mindere tijden te kunnen overbruggen. Per bank kan die beoordeling anders zijn. Raadpleeg daarom altijd je accountant of een financieringsadviseur, zij weten precies aan welke voorwaarden dit moet voldoen. Bij Profimdo werken we voor dit soort financieringen met een eigen netwerk van vertrouwde adviseurs. We kunnen je altijd aan één van hen voorstellen om eens te kijken wat jouw mogelijkheden zijn om jouw bedrijfspand te financieren.

Vond jij dit artikel goed? Deel het met anderen:

MAAR HOE ZIT DIT VOOR JOUW BEDRIJF?

Zoals je hebt gelezen, geloven we bij Profimdo in de praktische aanpak. Alles dat we doen, is direct toepasbaar in jouw bedrijf voor het behalen van jouw doel. Wil je weten waar jij direct een start kunt maken in jouw bedrijf? Laat ons contact met jou opnemen en jou direct iets concreets in handen geven:

Ervaar of wij jou verder kunnen helpen met een gesprek