Terugkijken op het jaar

Bij terugkijken denken we al snel aan december, maar eigenlijk kun je hier het hele jaar mee aan de gang. Het is belangrijk om terug te kijken op wat er in je bedrijf is gebeurd, want daar kun je van leren. Vanuit Profimdo raden we je dan ook aan om zeker terug te kijken, maar wel om er van te leren.

Om het praktisch te maken geven we je een voorbeeld om terug te kijken op de afgelopen twaalf maanden. Pak er dan eens een blocnote bij en teken daar een tabel op van twaalf rijen en drie kolommen. Daarna ga je rondjes lopen door het afgelopen jaar. Als eerste schrijf je per maand in de eerste kolom een misser op die je je nog kunt herinneren. Een offerte die niet viel, een klant die vooral heel veel nazorg nodig bleek te hebben, een product waar de marge toch niet was wat je  ervan verwachtte en meer van dat soort dingen. In de tweede kolom schrijf je achter elke misser wat de reden was dat die misser gemaakt is. Ga geen mensen de schuld geven, want daar gaat het niet om. Het gaat er om dat je snapt wat er gebeurd is. Schrijf vervolgens achter elke reden in de derde kolom hoe je dit had kunnen voorkomen. Daarmee is de evaluatie van het afgelopen jaar klaar.

Het tweede rondje gaat natuurlijk over de dingen die goed gingen in de afgelopen twaalf maanden. Maak een nieuw tabelletje en dan doe je ongeveer hetzelfde. Eerst loop je per maand door alle dingen die goed gingen. Daarna benoem je in de tweede kolom de reden waarom ze goed gingen. Heb je iets anders gedaan dan anders? Was je voorbereiding beter? Probeer daar je vinger op te leggen. In de derde kolom ga je nu aangeven hoe je die goede punten kunt borgen in je organisatie, zodat ze altijd gedaan worden. Dat zorgt ervoor dat je meer dingen beter gaat doen.

Als je nu plannen gaat maken voor het nieuwe jaar, dan is dit een goede basis om mee te starten. Je hebt nu twaalf actiepunten staan waarmee je aan de gang kunt. Hoe ga je die dit jaar inbedden in jouw bedrijf? En wie wordt daar verantwoordelijk voor? Het lijkt er misschien op dat jij dat altijd moet zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Soms zijn er ook dingen waar jij niet goed in bent, maar die wel cruciaal zijn om op te lossen voor je nieuwe plannen maakt. Wees daar ook eerlijk in naar jezelf. Dat is de beste manier om te groeien.

Mocht je nou zin hebben om eens samen met iemand anders naar jouw evaluatie te kijken, dan kijken we graag met je mee. Bij Profimdo geloven we dat iets dat goed is, altijd beter kan. Dat laten we graag zien aan de hand van jouw afgelopen jaar.

Vond jij dit artikel goed? Deel het met anderen:

MAAR HOE ZIT DIT VOOR JOUW BEDRIJF?

Zoals je hebt gelezen, geloven we bij Profimdo in de praktische aanpak. Alles dat we doen, is direct toepasbaar in jouw bedrijf voor het behalen van jouw doel. Wil je weten waar jij direct een start kunt maken in jouw bedrijf? Laat ons contact met jou opnemen en jou direct iets concreets in handen geven:

Ervaar of wij jou verder kunnen helpen met een gesprek