In Nederland zijn er verschillende rechtsvormen voor bedrijven. Als je een nieuw bedrijf op gaat richten, dan moet je een van die rechtsvormen kiezen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want er zijn een aantal dingen die je kunnen sturen in de keuze. Twee van de belangrijkste factoren zijn de samenstelling van jouw bedrijf en het risico dat je loopt.
Samenstelling van jouw bedrijf
Als je zelf een bedrijf opricht waar je ook volledig eigenaar van bent, dan kom je al snel uit op de eenmanszaak of de BV. Als je met meerdere mensen een bedrijf opricht, dan komen er nog een aantal andere mogelijkheden om de hoek kijken. Het is wel goed om te weten dat de BV ook dan nog een goede optie is, omdat je van een BV ook aandelen kunt verdelen. Daarnaast kun je voor je onderneming bijvoorbeeld ook kiezen voor een vennootschap onder firma (VOF), een maatschap of een commanditaire vennootschap (CV) of een naamloze vennootschap (NV).
Wil je met meerdere mensen een bedrijf beginnen, zorg er dan wel voor dat je goede afspraken maakt en de verwachtingen op elkaar afstemt. Vanuit Profimdo bieden we de mogelijkheid voor het opstellen van een sociaal contract. Dat helpt je om bij discussies niet direct met een jurist om tafel te moeten.
Welk risico wil je lopen?
Er zijn twee soorten rechtsvormen voor bedrijven. Bij sommige rechtsvormen is er sprake van een “rechtspersoon”. Dat betekent eigenlijk dat zo’n bedrijf behandeld wordt alsof het een persoon is. De eenmanszaak, de VOF, het maatschap en de CV zijn geen rechtspersonen. Dat betekent dat de eigenaar ook zelf aansprakelijk is voor de schulden vanuit de onderneming. Je bent dus altijd aansprakelijk. De BV, de NV, de vereniging, coöperatie en stichting hebben een eigen rechtspersoon. Dat betekent dat je dan alleen maar in uitzonderlijke gevallen privé aansprakelijk bent.
In alle gevallen is het belangrijk om na te denken over contracten en verzekeringen om de risico’s die je als ondernemer loopt te beperken.
Welke rechtsvorm is voordelig?
De verschillende rechtsvormen hebben ook verschillende voor- en nadelen voor de belastingdienst en de kosten die er mee gemoeid zijn. Als er geen rechtspersoon is, dan betaal je als ondernemer inkomstenbelasting over de winst die je hebt gemaakt.
Bij een BV betaalt de onderneming vennootschapsbelasting en eventueel dividendbelasting. De BV moet de eigenaar ook een marktconform loon betalen en over dat loon moet dan weer inkomstenbelasting betaald worden. Dat betekent dat er ook een rekensommetje zit aan de keuze die je maakt. Dat is wel een rekensommetje om zorgvuldig te maken.
Een blogpost is nooit lang genoeg om alle nuances van de verschillende rechtsvormen te belichten. Dit is dan ook maar een ruw overzicht van de dingen die je kunt overwegen. Wil je gericht advies voor jouw bedrijf, neem dan eens contact op met Profimdo. Dan kunnen we samen kijken welke rechtsvorm het beste past bij jouw situatie.